петък, 18 ноември 2011 г.

Антиоксиданти за енергия на тялото и ума

Като антиоксиданти можем да определим различни видове органични и неорганични съединения, като: Аскорбинова киселина (Vitamin C), Витамин Е, Флавоноидни в-ва, Фелурова киселина и други. Антиоксидантите не само унищожават свободните радикали, но и подобряват физиологията на организма, като го предпазват от вируси, бактерии, токсични вещества и подобряват имунната система. Селенът и цинкът често се споменават като антиоксиданти, въпреки тези химически елементи сами по себе си нямат антиоксидантно действие, а подпомагат косвено активността на някои антиоксидантни ензими. За щастие, „противоотровата“ срещу свободните радикали са антиоксидантите. Това име е събирателно за различни вещества, най-вече витамини и олигоелементи. Те се свързват със свободните радикали и спират вредното им влияние върху организма. Редовният прием на антиоксидантни храни повишава зрението, тъй като предпазва ретината от свободните радикали и от повреждането й. Също така намалява темпото на дегенеративни очни заболявания, като катарактите. Натуралните антиоксиданти, като витамините, укрепват имунната система и я правят устойчива на вируси и инфекции, като настинката и грипа. Те помагат и в забавянето на процеса на стареене, тъй като предпазват клетките от свободните радикали, което се смята за основната причина за стареене.

Няма коментари:

Публикуване на коментар