понеделник, 27 май 2013 г.

Глутамин и ползите от него

Активно трениращите атлети, често изчерпват запасите на глутамин в тялото си, което може да доведе до по-чести инфекции или настинки. Тези хора трябва да приемат глутамин, за да се предотвратят загубата на мускулна маса, тъй като това забавя метаболизма. При хората подложени на хроничен стрес, допълнителния прием на глутамин може да помага в борбата с негативните ефекти на хормона на стреса кортизол. Също така, глутамина приеман след настинка, може да ускори възстановяването.

 Недостигът на глутамин се считат за много редко явление, тъй като както вече споменахме, организмът може сам да произвежда това вещество. Тези, които са най-застрашени от развитие на дефицит на глутамин са хората, често спазващи диета, която е ограничена само до няколко храни. Други потенциални “жертви“ на дефицит на глутамит са хората, които не приемат достатъчно протеини с храната си. Ако сте от тези пора, или ако сте спортист, можете да помислите за прибавянето на глутамин към хранителния си режим. Това може да стане чрез храната, и разбира се чрез специални хранителни добавки съдържащи глутамин.

 Интензивните тренировки натоварват мускулите, а глутамина насърчава мускулния растеж. Въпреки това, тъй като глутамина се изчерпва от мускулите по време на упражнения, то той трябва да бъде постоянно презареждан. Тренировката е по – ефективна, ако преди нея приемате глутамин, но аминокиселината е необходима и след тренировката, тъй като има способността да предпазва от мускулно разрушаване и травми. Глутамина следователно, предотвратява загубата на мускулна тъкан, насърчава ремонта и бързото възстановяване след екстремни упражнения чрез насърчаване на нов мускулен растеж.

 http://www.fitneshrani.com/category/hranitelni-dobavki/aminokiselini/glutamin/

Няма коментари:

Публикуване на коментар