вторник, 28 май 2013 г.

Приемайте витамини за добро здраве

Няколко витамина са свързани с изграждането на защитните сили на организма и осигуряват защита от болестотворни нашественици. Витамин С, например, участва в контролирането на инфекциите, и работи като антиоксидант в организма, защитавайки клетките от увреждане. Витамин А също така играе роля за нормалната имунна функция, като стимулира производството на бели кръвни клетки, които са част от защитната система на организма.

 Има девет водоразтворими и четири мастноразтворими витамини. Попаднали в тялото, мастно-разтворимите витамини А, D, K и Е, се съхраняват в мастните тъкани, докато са необходими. Водо-разтворимите витамини, които се разтварят лесно във вода, не се съхраняват в организма и трябва да се приемат редовно. Тези водоразтворими витамини В-комплекса и и витамин С (аскорбинова киселина). В-комплекса включва витамините тиамин (В1), рибофлавин (В2), ниацин (B3), пантотенова киселина (В5), пиридоксин (В6), биотин, кобаламин (B12) и фолиева киселина.

За да се избегне недостиг на някой важен витамин, е добре спортистите на приемат витамини под формата на хранителна добавка. Това обаче трябва да се планира разумно, защото предозирани, някои витамини се оказват токсични.Ако съществува недостиг на витамини, това може да се отрази отрицателно върху спортните постижения. Качествената добавка с витамини, в допълнение към добре балансирана диета, може да подобри производителността.
http://www.fitneshrani.com/category/hranitelni-dobavki/vitamini/

Няма коментари:

Публикуване на коментар