събота, 11 февруари 2012 г.

Храносмилателните ензими в храните

Видове ензими

 Ензимите са химични елементи в тялото, които определят тези биохимични процеси, които са необходими за вашето оцеляване, включително изваряване на храната, която ядем и метаболизирането на хранителните вещества в енергия. Някои храни съдържат храносмилателни ензими, които служат за правилното състояние на организма. Тези храносмилателни ензими в храните, могат да се усвоят от тялото, при условие, че ги приемате сурови. Приготвянето на храна убива деликатните ензими, преди да се извлекат ползите от тях.

 Бромелаин

 Ананасът съдържат бромелаин, храносмилателен ензим, който подпомага при разграждането на протеини. Бромелаин се състои предимно от ензимни елементи, наречени протеази. В по-малки количества, бромелаинът също съдържа амилаза, въглехидратни ензими и целулоза.Търговски производители на хранителни продукти използват, бромелаин да обработват храните,като наппример месото. Този ензим също е предмет на научни изследвания, включително едно епохално проучване на институт за медицински изследвания на Куинсланд в Австралия, в което е доказано,че бромелаинът , за да бъде ефективен в блокиране на специфични имунни клетки, наречени Т-клетки, които причиняват различни автоимунни заболявания като като ревматоиден артрит и лупус.

 Целулоза

 Целулозата се състои от група ензими, които подпомагат обработката на растителни влакна в бета-глюкоза, вид захар. Много растения съдържат целулоза ензими, които инициират различни метаболитни процеси, включително развитието на клетъчната структура и узряване на плодовете. Това е единственият ензим, който не може да се произвежда в тялото , но може да се предостави, чрез прием на сурови зеленчуци и плодове.

 Папаин

 Папаин е храносмилателен ензим от листата и плодовете на растението папая. Той подпомага в метаболизирането на протеините до аминокиселини, които са от съществено значение за почти всички телесни функции. Папаин може да помогне за облекчаване на храносмилателни проблеми, като стомашно разстройство и стомашни язви. Той също така действа като противовъзпалител на страдащите от болести като артрит и астма.

Няма коментари:

Публикуване на коментар