понеделник, 23 януари 2012 г.

Витамин Б комплекс

Витамин Б комплекс

 Б витамините са разтворими във вода и се намират в протеиновите храни като месото, яйцата и рибата, както и в някои бобени култури, грах и зеленчуците. Често наричани „стресови витамини“ Б комплекс витамините главно освобождават енергията от храната, изграждат тъканите в тялото, помагат за метаболитните процеси и произвежда червени кръвни клетки.
 Някои от възможните странични ефекти на твърде много на витамин Б комплекс включват изтръпване или зачервяване на кожата или временно увреждане на нервите в крайниците. Фолиевата киселина може да маскира дефицита на витамин Б12, или може да предизвика припадък при пациенти, приемащи антиконвулсивни лекарства, когато се приема в повече.


Всички витамини са разтворими във вода, което означава, че излишните суми се отделят чрез урината и не се складират в тялото. Поради това, някои хора погрешно вярват, че приемането на твърде много разтворими витамини, няма да причини някакви неблагоприятни последици. Макар да е вярно, че е по-рисково да вземат високи количества мазнинно-разтворими витамини, като витамин А и витамин Е, водно-разтворимите витамини също могат да предизвикат нежелани реакции, когато се приемат в повече. Преди да приемете Б комплекс , най-добре е да се консултирате с вашия лекар, за да видите каква дозировка е подходяща за вас.

Няма коментари:

Публикуване на коментар