събота, 17 декември 2011 г.

Селен и простатата

Простатата, една от жлезите в мъжката полова система, седи дълбоко в таза под пикочния мехур, който опасва уретрата – това е тръбата, която извежда урината от тялото. Поради опасната си близост до органите, отговарящи за уринирането, червата и половите функции, много здравословни проблеми могат да се развиват от нездравословно третиране на простатата. Докато съществува необходимост за по-нататъшни клинични изследвания, селена, минера открит в растенията, може да намали риска от развитие на проблеми с простатата, включително и рак.

 Факти за Селен Вашето тяло изисква малки количества селен, за да функционира правилно. Минералът предоставя мощни антиоксидантни ензими, които помагат за предотвратяване на щетите от свободните радикали - странични продукти от метаболизма на кислорода, които могат да дестабилизират протеините, клетките и ДНК. Въпреки че съдържанието на селен в хранителните продукти варира в зависимост от почвата, в която храната се отглежда, добър източник на селен, обикновено са Бразилски ядки, спагети с месо, риба, пилешки гърди, яйца и обогатен юфка.

 Ползи от Селенът

 Благодарение на мощният антиоксидант глутатион пероксидаза, минералните изглежда неутрализират вредните ефекти на свободните радикали върху клетките и действат за намаляване на риска от рак на простатата. Изследвания показват, че селеновите нива намаляват с възрастта вероятността от развитие на рак на простатата се увеличава, но учени твърдят, че селена може да ни защити от болестта. Хранителния прием на храни, богати на на селен е свързан с 50% до 75% намаляване на случаите на напреднал рак на простатата. Същп така се счита, че селенът може да действа подобно на аспирин за понижаване нивото на простагландини - субстанции подобни на хормоните, които могат да причинят болка и възпаление на простатата.
Странични ефекти

 Големи дози селен могат да доведат до рядко състояние, наречено selenosis. Симптомите на selenosis включват косопад, петна по ноктите, дъх на чесън, умора, промени в настроението, стомашно разстройство и подуване на корема и метеоризъм. Съображенията Твърде много селен може да направи повече вреда, отколкото добро. Според някои медици и химици се счита, че и ниските и много високите нива на селен могат да предизвикат увреждане на ДНК. Освен това, същевременното увеличаване приема на селен изглежда предлага значителни ползи за пушачите и мъжете с ниски нива на селен, но всъщност може да увеличи риска от рак на простатата при мъжете с адекватни нива на селен.

Няма коментари:

Публикуване на коментар