петък, 16 март 2012 г.

Витамин А

Млякото и млечните продукти, като сиренето, са добри естествени източници на витамин А. Тъй като витамин А присъства в млечните мазнини, обезмасленото мляко обикновено се обогатява с витамини. А една чаша обезмаслено мляко съдържа пет процента от препоръчителната дневна стойност за витамин А. Сирене чедър пък съдържа шест процента от дневната стойност. Витамин А захранва светлинно-чувствителните части на окото, чрез които можете да виждате в помрачени помещения и през нощта. При недостиг на този витамин може да е доста трудно за човек да вижда през нощта. Очната ябълка може да стане суха и уголемена. В напредналите фази на дефицит на витамин А дори се стига до ерозия на роговицата и възпаления. Това състояние се нарича кератомалация. Тежък недостиг на витамин А може да доведе до слепота. Черният дроб е мястото за съхранение на витамин А както при хора, така и при едрия рогат добитък. Говеждият черния дроб, следователно, съдържа големи количества витамин А. 3 унции варен говежди черен дроб ви осигурява близо 6600 мкг витамин А. Говеждият черен дроб в диетата, също така служи като богат източник на протеини, мед, желязо, магнезий, фосфор, цинк, холин, витамин В12, фолиева киселина, ниацин и рибофлавин. За да включите говежди черен дроб във вашия план за хранене го добавете към ястие в глинен съд, чили, супа, яхния, киш или оризови ястия.

Няма коментари:

Публикуване на коментар