петък, 19 декември 2014 г.

Какво представляват кростренажорите?



Кростренажорите са съвременни фитнес уреди, които се състоят от две ръкохватки със сензори за пулс, свързани в лостова система с две стъпала, движещи се в елипса. Идеята за кростренажорите е взета от спорта бягане със ски. Тренировките на кростренажора натоварват по-голяма част от главните мускулни групи - бедра, рамене, седалище, ръце и гръб. Кростренажорите са изключително удобни фитнес уреди и са чудесно решение  за хора, които страдат от сърдечно-съдови заболявания, ставни проблеми, но искат да тренират.
Кростренажорите могат да се използват от хора със ставни заболявания, тъй като щадят ставите. Повечето хора смятат, че кростренажора е предназначен само за кардио тренировки, но това не е вярно. Тези уреди могат да се използват и за силови натоварвания, а самата тренировка включва практически всички мускулни групи: крака, ръце, гръб, коремни мускули и др. Кростренажорите могат да се използват не само във фитнес залата. Ако нямате време да я посещавате или просто не Ви харесва, можете да си закупите домашен кростренажор.

Може да се каже, че кростренажорите съчетават степер, велоергометър и бягаща пътека. Уреда е известен още като елиптикалът. Кростренажорите  не допускат излишно натоварване на гръбначния стълб. Педалите на уреда са в специално положение, което помага поставянето на тялото и краката Ви в естествено  положение по време на тренировката, което също щади ставите. Ако решите да се закупите кростренажор е необходимо  да се запознаете с техническите характеристики на  уреда.
Какви кростренажори има?

Най простия сред кростренажорите е механичния. Той функционира за сметка на мускулните усилия, а и цената му е доста по-ниска. Съществуват и магнитни кростренажори, които имат доста по-плавен и мек ход на педалите. Тези кростренажори са по-усъвършенствани, предлагат се на разумни цени и не са сложни за използване. Също така, има и електромегнитни кростренажори, които са най-модерния вид. Разполагат с вграден компютър, който позволява да настроите параметрите изключително точно.
Как  и за какво тренирате на кростренажора?
Кростренажорите обикновено имат различни степени на натоварване. Когато започвате вашата тренировка, нека в началото да е с по-ниска степен. На интервали от около 10-15 минути можете да повишавате трудността. На кростренажорите можете да се движите напред или назад, а по този начин натоварвате различни мускули. За да бъде вашата тренировка максимално ефективна, добре е да съчетава и двата вида движения. Освен това, кростренажорите позволяват тренировка с хващане на подвижните дръжки, подобно на ски бягане, или без хващане на подвижните дръжи, като по този начин не се натоварват мускулите на ръцете.
Кростенажорите са отлично средство за стягане на седалищните мускули. За тази цел трябва да сте стъпили с цялото си стъпало на кростренажора. Необходимо е да внимавате, защото понякога без да искате може да изнесете тежестта на предната част на стъпалото. Кростренажорите също така са инструмент за ефективна кардио тренировка. Можете спокойно да заместите всеки кардио уред с кростренажора. Поради тази причина, кростренажорите са много ефективни за изгаряне на повече калории, излишни мазнини  и за отслабване. Когато тренирате на друг кардио уред, в повечето случаи мускулите на ръцете остават неангажирани. Кростренажорите предлагат отлична тренировка на ръцете, както и на мускулите на гърба и корема.
Вижте предложенията кростренажори на fitneshrani.com/кростренажори/