събота, 12 май 2012 г.

Ползи от плода Нар

Здравните ползи от нар са безбройни. Освен, че е здравословен, Нарът е твърде вкусен. Той има антиоксидантни, антивирусни и антитуморни свойства. Нарът е добър източник на витамини, тъй като включва витамин А, С и Е, както и фолиева киселина. Този плод се състои от три пъти повече антиоксиданти от виното или зеления чай. Наровете – наричани още китайски ябълки – са ботанически храст известен като Punica granatum. Местни в Иран, Пакистан, Афганистан и Северна Индия, наровете в момента се отглеждат в целия Средиземноморски басейн, Южна Европа и Калифорния.

Наровете – които са били използвани в кулинарията, както и за употреба като лекарствен продукт още от около 3000 г. пр. Хр. – са свързани със здравето, плодородието и прераждането, и те са играли важна роля в културата и кухнята на Близкия изток. Те са споменати по име няколко пъти в Стария завет, някои библейски учени вярват, че по-скоро нарът, а не ябълката, който изкушава Ева. Наровете са често изтъквани за тяхното съдържание на антиоксиданти. Антиоксидантите предпазват клетките на организма от свободните радикали. Вашето тяло произвежда свободни радикали, когато е изложено на токсини от околната среда като дим и когато храната се разгражда. Наровете съдържат витамин С, фибри, желязо и витамин Е. И двата витамина С и Е са антиоксиданти. Една порция от 100г или един малък нар, съдържа 68 калории.

Няма коментари:

Публикуване на коментар